Πιπιλα η δαχτυλο στο στομα;

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε. Θα ήθελα να με βοηθήσετε να καταλάβω και να αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει με το τριών μηνών κοριτσάκι μου, το οποίο θηλάζω αποκλειστικά.

Μόλις έκλεισε τον πρώτο μήνα του έδωσα πιπίλα διότι λόγω της μεγάλης ροής του γάλακτος από το στήθος μου δεν μπορούσε να πιπιλίσει και να χαλαρώσει. Με χαρά (αλλά και προβληματισμό) είδα ότι την πιπίλα τη δέχτηκε πολύ ευχάριστα και την ήθελε το βράδυ για να κοιμηθεί, αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας στους σύντομους ύπνους που έκανε.

Στους δυόμιση μήνες, πάνω που άρχισε να με προβληματίζει το αν πρέπει να της δίνω συχνά την πιπίλα ή να αρχίσω να την περιορίζω σταδιακά, παρατήρησα ότι άρχισε να βάζει το δάχτυλό της στο στόμα.

Επειδή έχω στο περιβάλλον μου δύο περιπτώσεις ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν πολύ να κόψουν αυτή τη συνήθεια μέχρι πολύ αργά στην εφηβεία τους, μπορώ να πω ότι πανικοβλήθηκα στη σκέψη ότι το μωρό μου θα φτάσει σε μεγάλη ηλικία και θα αναζητά το δάχτυλό του είτε για να κοιμηθεί είτε για να χαλαρώσει από κάποια στρεσογόνο κατάσταση.

Έτσι, κάθε φορά που την έβλεπα να βάζει το δάχτυλο στο στόμα για να κοιμηθεί -πάντοτε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού- της το έβγαζα και της έβαζα την πιπίλα. Στην αρχή έβαζε το χέρι πάνω από την πιπίλα σαν να πιπιλάει το δάχτυλο. Έπειτα έφτυνε την πιπίλα και έβαζε το δάχτυλο. Μέχρι που έφτασε στο σημείο να έχει ξυπνήσει μέσα στη νύχτα και ενώ λογικά θα έκλαιγε ζητώντας να θηλάσει, εκείνη κάθισε ώρα πολλή έχοντας το δάχτυλο στο στόμα, πράγμα που με ανησύχησε για το αν το πιπίλισμα του δαχτύλου αποβεί εις βάρος του θηλασμού. Τελικά κατέληξα να της βάζω ένα γαντάκι, χωρίς όμως να είμαι σίγουρη αν κάνω καλά, καθώς γνωρίζω ότι τώρα είναι η περίοδος που ανακαλύπτει τα χέρια της.

Επειδή δεν ξέρω πώς να αντιμετωπίσω το ζήτημα και έχοντας αγωνία ότι δύσκολα μπορεί να αποβάλει αυτή τη συνήθεια στο μέλλον, θα ήθελα να με βοηθήσετε να καταλάβω αν το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι πρόβλημα σε αυτή την ηλικία, ή πότε γίνεται πρόβλημα, και τι μπορώ να κάνω για να μην γίνει συνήθεια (να της βγάζω το δάχτυλο και να της βάζω την πιπίλα ή να της βάζω γαντάκι);

Ειρήνη Σ., Χαλάνδρι

 

 

15/11/2012

Αγαπητή Ειρήνη, σαν θηλαστικά που είμαστε πρέπει να γνωρίζεις ότι οι θηλαστικές κινήσεις που δεν σχετίζονται με την λήψη τροφής, παρατηρούνται στο έμβρυο ήδη από τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης.

Το «πιπίλισμα» αποτελεί φυσική ανάγκη που εκδηλώνεται από τους πρώτους μήνες της ζωής και βοηθάει το βρέφος να ηρεμήσει και να νοιώσει ασφάλεια. Από τον 2ο με 3ο μήνα όταν αρχίζει να πειραματίζεται με τα χεράκια του, θα καταφέρει να βρει το δρόμο για ένα ή παραπάνω δάκτυλα στο στόμα, τα οποία και θα ικανοποιήσουν την ανάγκη για «πιπίλισμα».

Η αλήθεια είναι εάν το παιδί μάθει να χρησιμοποιεί πιπίλα, η συνήθεια μπορεί να διακοπεί ευκολότερα, ενώ αντίθετα το πιπίλισμα του χεριού μπορεί να το συνοδεύει και μετά το νηπιαγωγείο ή και το δημοτικό. Όμως η ίδια επέλεξε να πιπιλίζει το δάκτυλο της και πλέον είναι απαγορευτικό να πάμε κόντρα στην επιλογή της!!

Η ανάγκη της για πιπίλισμα είναι σημαντική και απαραίτητη για την ίδια, δεν προσπαθούμε να την κόψουμε, την σεβόμαστε, δεν φοβόμαστε για το μετά, ούτε συγκρίνουμε με άλλα παιδιά ή ιστορίες φίλων, γιατί η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και τελείως προσωπική.

Ίσως να την ελαχιστοποιήσουμε, κάποιες φορές φορώντας τα γαντάκια, κάποιες άλλες αποσπώντας την προσοχή της , θηλάζοντας την, και πάλι όμως η μικρή θα διαλέξει πόσο συχνά και κάθε πότε θα το κάνει.

Απαγορεύεται να τραβήξουμε απότομα το δαχτυλάκι από το στόμα την ώρα που πιπιλίζει γιατί αυτή η παρέμβαση που ουσιαστικά αποτελεί και μια απαγόρευση, εντείνει ακόμη περισσότερο την διάθεση της να το κάνει.

Η προσωπική μου συμβουλή είναι, να μην φοβόσαστε για το μετά,τις περισσότερες φορές που το κάνει αγκαλιάστε την, πείτε της γλυκόλογα, ώστε να σας νοιώσει μέτοχο σε αυτό που την ηρεμεί και την χαλαρώνει,θηλάστε την άφοβα και πολύ γιατί τα ερεθίσματα που δέχεται κατά την διάρκεια του θηλασμού από το στήθος σας και την μεταξύ σας σωματική επαφή, μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν στην ψυχοσωματική της ανάπτυξη!

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com