Συμβουλες για νηπιο "δυσκολο" με το φαγητο του!

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Καλησπέρα,
Έχω ένα κοριτσάκι 13 μηνών και ο λόγος που σας γράφω είναι ότι είναι πολύ δύσκολη με το φαγητό. Τρώει συγκεκριμένα πράγματα και αυτό όχι πάντα ,
(τρώει κουλούρι, μπανάνα, φράουλα, ρυζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών, αυγόφετες και κάποιες λίγες φορές κρέας μπιφτέκι ή κοτομπουκιές).

Το μεσημέρι δεν τρώει σχεδόν τίποτα και για αυτό το λόγο θηλάζει ακόμα. Έχω προσπαθήσει πάρα πολλά πράγματα για να την κάνω να φάει αλλά τίποτα, πότε δεν κατάφερα να την ταΐσω με κουτάλι, θέλει να παίρνει μόνη της την τροφή στο χέρι και να τρώει.

Ο λόγος που σας γράφω είναι ότι φοβάμαι για την ανάπτυξη της, τόσο καιρό έλεγα ότι θα έρθει η ώρα της για φαγητό αλλά τώρα πια έχω αρχίσει να ανησυχώ.

Ευχαριστώ πολύ
Μαρία Φ., Π. Φάληρο

 

 

07/07/2012

Αγαπητή Μαρία συγχαρητήρια που θηλάζεις την κόρη σου.

Οι διατροφικές της προτιμήσεις δεν αποτελούν πρόβλημα και οφείλεις να τις σεβαστείς. Όμως θα συνεχίσεις να τις προσφέρεις τροφές που δεν προτιμά και αποτελούν απαραίτητο κομμάτι της υγιεινής διατροφής- φρούτα και λαχανικά της εποχής, αυγά, ψάρι, κρέας (κόκκινο και λευκό), δημητριακά, γιαούρτι, χωρίς να την πιέσεις να τις δοκιμάσει γιατί ο εγκέφαλος της καταγράφει και εικόνες.

Καταναλώνετε και οι ίδιοι αυτές τις τροφές γιατί ο μιμητισμός του παιδιού απέναντι σας μπορεί να γίνει καλός σας σύμμαχος.

Επίσης υπάρχουν πολλοί τρόποι να χορηγήσεις μια τροφή π.χ. καρότο ωμό, αλλά και τριμμένο σε σούπες, στα όσπρια, στον κιμά, στα κεφτεδάκια κ.ο.κ.

Υπάρχει στο διαδίκτυο μεγάλη προσφορά σε ιδέες για τρόπους μαγειρέματος, γευστικούς συνδυασμούς και εναλλακτικές λύσεις με ισοδύναμα των τροφών, π.χ. δεν πίνει πορτοκαλάδα που περιέχει βιταμίνη C, όμως τρώγοντας 1-2 ακτινίδια παίρνει την ίδια ποσότητα βιταμίνης C που θα της έδινε ένα ποτήρι φρέσκος χυμός.

Μια καλή ιδέα είναι να συμβουλευτείς και κάποιον διαιτολόγο γνώστη της παιδικής διατροφής, που θα σου προτείνει πιο ολοκληρωμένες λύσεις, αλλά και πιο ειδικές σε σχέση και με τον χαμηλό σίδηρο ώστε να βοηθηθεί το παιδί στην λήψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο ή που ευνοούν την απορρόφηση του σιδήρου.

Ο τρόπος που τρώει δείχνει ένα παιδί με πρωτοβουλία, με δυναμισμό, με ανεξαρτησία, που έχει τον δικό του τρόπο να "νοιώθει" τις τροφές.

Φαγητό δεν είναι ένα κουτάλι με αλεσμένα λαχανικά και κρέας που μπαινοβγαίνει με ταχύτητα (το όνειρο κάθε Ελληνίδας μαμάς) στο στόμα ενός παιδιού. Το πραγματικό φαγητό είναι μια συνεχής γνώση, ένα συνεχές πείραμα που πρέπει να ικανοποποιεί όλες τις αισθήσεις του παιδιού, όραση, όσφρηση, γεύση, ακοή, και αφή!

Και από ότι φαίνεται η κόρη σου σας δείχνει τον σωστό τρόπο, γιατί αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να προσεγγίζουμε πάντα τα παιδιά μας σε όλα αυτά που θέλουμε να τα διδάξουμε.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της που ανησυχείτε, η καμπύλη του βάρους της δείχνει ένα παιδάκι σχεδόν παχουλό, (δεν μου στείλατε και το ύψος).

Σε σχέση με τον σίδηρο που της χορηγείτε, το επιστημονικό κριτήριο για την χορήγηση του ή όχι, αποτελούν κυρίως οι τιμές της φερριτίνης (= οι αποθήκες του σιδήρου), της αιμοσφαιρίνης, του αιματοκρίτη και της μορφολογίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τέλος σε παραπέμπω σε μια προηγούμενη απάντησή μου: Το μωρό δεν έχει αίσθημα κορεσμού

Τον μεσημεριανό θηλασμό δεν χρειάζεται να τον αποφύγεις απλά μετρίασε τον ώστε να μην στερείται το μεσημεριανό γεύμα (κι ας γίνει στις 4-6μμ.!) που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα σε αυτή την ηλικία.

Είμαι σίγουρη πως αν "συνεργαστείτε" θα βρείτε την λύση, αρκεί να αποδεχτείς ότι είσαι και εσύ δίπλα της μια ....μαθητευόμενη.!! Και πίστεψε με έχεις να μάθεις πολλά από την κόρη σου, αρκεί να το επιτρέψεις να συμβεί!!

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com