Μητρικο γαλα. Το γαλα της αγαπης!

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Το μοναδικό βιολογικό υγρό που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στις ρίζες του είναι το μητρικό γάλα. Ο θηλασμός, είναι υγεία, είναι οικονομία, είναι η ζωή, είναι η ξεχασμένη μας φύση! Είναι όμως και κάτι πολύ σημαντικότερο που αν έλειπε ακόμα και μια ζωή με υγεία και οικονομία δεν θα είχε τόση αξία... Ο θηλασμός είναι ΑΓΑΠΗ!


Είναι αυτή η αρετή και ευλογία ταυτόχρονα που μας διαφοροποιεί από όλους και όλα πάνω στην γη, που όμως όταν την νιώθεις σε κάνει να έρθεις πιο κοντά με όλους και με όλα πάνω στην γη!

Τι είναι αγάπη;

Είναι διαθεσιμότητα, προσφορά, αφοσίωση, προστασία, υπομονή, αντοχή, υποστήριξη, προσαρμοστικότητα, θεραπεία, σεβασμός.

Τι είναι το γάλα του ανθρώπου;

Είναι αυτό που διατίθεται πάντα και παντού, που προσφέρεται με αφοσίωση αποστειρωμένο και στην ιδανικότερη θερμοκρασία, που προστατεύει, που προλαμβάνει, που θεραπεύει, που προσαρμόζεται, που υποστηρίζει, που σέβεται.

Είναι η μόνη τροφή που αγαπά τον άνθρωπο, που ξέρει να φροντίζει με τον πιο τέλειο τρόπο αυτόν που το καταναλώνει (το παιδί), αυτήν που το παράγει (την μάνα) και αυτό στο οποίο ανήκει (το φυσικό περιβάλλον).

Ας δούμε λεπτομερέστερα αυτές τις θαυμάσιες… ικανότητες του ανθρώπινου γάλατος.

Πύαρ ή πρωτόγαλα- μια μοναδική ασπίδα προστασίας.

Πύαρ, το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο, ένα αραιό λεμονοκίτρινο υγρό που παράγεται τις 3-4 πρώτες μέρες μετά την γέννα. Η ποσότητα του είναι μικρή αλλά η αξία του μοναδική. Έχει λίγο λίπος που το κάνει πιο εύπεπτο και είναι πολύ πλούσιο σε αντισώματα δηλ. ουσίες που κάνουν τα μωρά ανθεκτικά στις λοιμώξεις.

Έρευνες απέδειξαν ότι το γάλα των μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λευκώματα, βιταμίνες, άλατα και κυρίως σε αντισώματα, σε σχέση με το γάλα των μητέρων που γεννούν κανονικά ακριβώς επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των πρόωρων είναι ανώριμο και η ανάγκη τους για προστασία πολλαπλά μεγαλύτερη.

Έτσι συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της επιβίωσης των προώρων. Μια ισχυρή απόδειξη φροντίδας και πρόνοιας της φύσης για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους!

Μητρικό γάλα ένας εύπεπτος ζωντανός ιστός που προφυλάσσει.

Στο μητρικό γάλα η ιδανική σύνθεση των συστατικών του το καθιστά την πληρέστερη τροφή για το βρέφος. Του προσφέρει προφύλαξη από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος όπως βρογχίτιδες-ωτίτιδες, πνευμονίες, φυματίωση,του γαστρεντερικού όπως γαστρεντερίτιδες (ρότα ιός), ελκώδη κολίτιδα, δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, προστασία από αλλεργίες, αναιμία, τερηδόνα, παχυσαρκία.

Ελαττώνει τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο. Συμβάλλει σημαντικά, στην σωστή ανάπτυξη και διαμόρφωση της στοματικής κοιλότητας, στην ελάττωση του κινδύνου για εμφάνιση νεανικού σακχαρώδη διαβήτη, μελλοντικής στεφανιαίας νόσου καθώς και παιδικού καρκίνου.

Αφομοιώνεται πιο εύκολα ελαχιστοποιώντας τους κολικούς, την δυσκοιλιότητα, το σύγκαμα ενώ είναι ζωντανό γιατί η σύνθεση του αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους, από μέρα σε μέρα, από γεύμα σε γεύμα, από την φάση (αρχή ή τέλος) του γεύματος, από εποχή σε εποχή!

Κάτι άλλο που επίσης καθιστά ζωντανό και αναντικατάστατο το μητρικό γάλα είναι η επιστημονικά πλέον τεκμηριωμένη γνώση, ότι τα μοναδικά σε πλούτο και σε αναλογία συστατικά που προσπαθούν οι γαλακτοβιομηχανίες να τα παρασκευάσουν στα εργαστήρια τους και να εμπλουτίσουν με αυτά τα δικά τους γάλατα, έχουν τις ευεργετικές δράσεις που αναφέραμε γιατί ακουμπά το ένα πάνω στο άλλο, γιατί κινείται το ένα πάνω στο άλλο με την γνωστή αντίδραση "καταρράκτη".

Μητρικό γάλα τροφή φάρμακο.

Αποτελεί την πιο κατάλληλη τροφή–φάρμακο για πολλές αρρώστιες της νεογνικής βρεφικής και παιδικής ηλικίας όπως σύνδρομο δυσαπορρόφησης, δυσανεξία-αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, επίμονη διάρροια, ελκώδη κολίτιδα, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, χειρουργικές επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος, σηψαιμία, ανεπάρκεια IgA ανοσοσφαιρίνης, μεταμόσχευση μυελού των οστών, ενώ πρόσφατες έρευνες μιλούν για... πολλά υποσχόμενη πηγή βλαστοκυττάρων.

Το γάλα που αγαπά την μάνα.

Τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού γάλατος δεν αφορούν μόνο το βρέφος, ξεκινούν και στοχεύουν σε αυτό, όμως η φύση ποτέ δεν θα άφηνε απροστάτευτη αυτήν που το δημιουργεί και το παράγει, την μάνα!

Έτσι και η γυναίκα που θηλάζει προστατεύεται από καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών (μείωση συχνότητας), από οστεοπόρωση, από νέα εγκυμοσύνη. Προλαμβάνει τη συμφορητική διόγκωση των μαστών και εμποδίζει την μετατροπή της μαστίτιδας σε απόστημα.

Ενώ θηλάζει απελευθερώνεται η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που την βοηθά να χάσει το λίπος της εγκυμοσύνης, να επανέλθει η μήτρα της στην αρχική της μορφή, να χάσει λιγότερο αίμα μετά τον τοκετό, ενώ μια άλλη ορμόνη η προλακτίνη που παράγεται με τον θηλασμό την προστατεύει από την μελαγχολία της λοχείας, την βοηθά να νοιώσει το "μητρικό ένστικτο", ένα από τα ισχυρότερα όπλα της μάνας στον αγώνα της για την ανατροφή του παιδιού της. Συμβάλλει στην ολοκλήρωση της σαν γυναίκα-μητέρα.

Μητρικό γάλα -η απόλυτα οικολογική τροφή, αστείρευτος πόρος.

Το μητρικό γάλα εκτός από ευεργετικό για το παιδί και την οικογένεια, αποτελεί την απόλυτα οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον τροφή μιας και όλη η αλυσίδα παραγωγής και προσφοράς της δεν παράγει κανένα σκουπίδι και βοηθά να μειώσουμε τα σκουπίδια στον πλανήτη όπως πλαστικά μπουκάλια, ανοξείδωτα κουτιά, πλαστικές θηλές χαρτιά, θέρμανση για την παρασκευή σκονόγαλου.

Συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια οικονομία λόγω μείωσης της νοσηρότητας και των εξόδων φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, μείωση εξόδου αγοράς ξένου γάλακτος σε κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.

Θα ήταν όμως η αγάπη πολύ φτωχή και το ανθρώπινο γάλα, πολύ λίγο αν δεν υπήρχαν και κάποια άλλα εξίσου βασικά συστατικά.

Τι θα ήταν η αγάπη, χωρίς χάδια, χωρίς τρυφερότητα, χωρίς γλυκόλογα και τραγούδια, χωρίς αναμνήσεις, χωρίς όμορφες σκέψεις για το παρών και χωρίς όνειρα για το μέλλον;

Τι θα ήταν το ανθρώπινο γάλα χωρίς τα αστείρευτα ακουστικά, απτικά, οπτικά και λεκτικά ερεθίσματα που συμβαίνουν κατά τον θηλασμό μεταξύ μητέρας και παιδιού με τους χτύπους της καρδιάς, με τα αμέτρητα χάδια, με τις ατέλειωτες στοργικές ματιές, με τα χιλιάδες γλυκόλογα και τραγούδια, με τα όνειρα και τις σκέψεις της μητέρας;

Αυτά είναι που κάνουν το ανθρώπινο γάλα τροφή εξαίσια και μοναδική, τροφή θεμέλιο λίθο στο κτίσιμο της ψυχικής υγείας του παιδιού και στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Αυτά είναι που δεν πρόκειται ποτέ οι γαλακτοβιομηχανίες να παρασκευάσουν στα εργαστήρια τους και καθιστούν το μητρικό γάλα μια μοναδικά ανθρώπινη τροφή.

Αυτά είναι που μάχονται οι τεχνοκράτες και κάνουν τα πάντα για να τα χάσει ο άνθρωπος και έτσι να εγκαταλείψει τον σεβασμό του για το παρελθόν, την πίστη του στο παρών και το όραμα του για το μέλλον.

Αυτά είναι που τοποθετούν τα πιο γερά θεμέλια της πιο ισχυρής βάσης που στηρίζει τον άνθρωπο, της αγάπης!

Κι όταν η αγάπη φωλιάσει από τόσο νωρίς, συνήθως ριζώνει, κι ότι ριζώνει μεγαλώνει, κι ότι μεγαλώνει απλώνεται, κι όταν απλώνεται η αγάπη μόνο καλά μπορούν να συμβούν στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχή του ανθρώπου.

Ας δώσουμε απλόχερα στον άνθρωπο που γεννιέται την μοναδική τροφή αγάπης. ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ!


Το κείμενο είναι από την εισήγηση της κ. Φιλιούση στην Ημερίδα με θέμα: "Θηλασμός: Είναι στη φύση μας!" που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 24/11/12, στα πλαίσια της Εκστρατείας Ενημέρωσης για τον Μητρικό Θηλασμό που διοργάνωσε το mitrikosthilasmos.com

Ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου έγινε να μιλήσω για μια μεγάλη και ξεχασμένη αλήθεια στην οποία οφείλουμε να επιστρέψουμε, τον "μητρικό θηλασμό" που είναι στη φύση μας!

 

Φωτεινή Φιλιούση, Παιδίατρος