Θηλασμος

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Μητρικό γάλα : Το πολυτιμότερο δώρο για το μωρό σας.
Χαρίστε το και απολαύστε την απόλυτη μαγεία της μητρότητας.

Τώρα που έγινες μητέρα ένας καινούργιος ρόλος αρχίζει, όμορφος και υπεύθυνος: να αναθρέψεις το παιδί σου σωστά και υγιεινά! Το γάλα, το δικό σου γάλα, το γάλα το μητρικό, είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις να δώσεις στο νεογέννητο μωρό σου, στο ξεκίνημα της ζωής του. Η μητρική αγκαλιά γίνεται μια μαγική φωλιά και το στήθος σου πηγή ζωής και αγάπης! Μιας αγάπης μοναδικής και αναντικατάστατης,που όσο την δίνεις τόσο πιο δυνατή και πιο μεγάλη γίνεται.
Αυτά που θα διαβάσεις γράφτηκαν για Σένα με αίσθημα ευθύνης και πολύ αγάπη! Ποια επιχειρήματα θα μπορούσαν να πείσουν μια νέα μητέρα να θηλάσει το νεογέννητο μωρό της;
Το μητρικό γάλα έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία για το βρέφος και ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του. Δεν στοιχίζει τίποτα, είναι «προσβάσιμο» 24 ώρες το 24ωρο, και μάλιστα στη σωστή θερμοκρασία.
Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά σε σωστή ποσότητα και αναλογία που χρειάζεται το μωρό σας. Επιπλέον, τα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στο σχηματισμό των κυττάρων, βρίσκονται στο μητρικό γάλα στην πιο εύπεπτη μορφή τους.

Τα αντισώματα που περιέχει θα θωρακίσουν το μωρό ενάντια στις ασθένειες που είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει τους πρώτους μήνες της ζωής του. Μάλιστα, πολλές ασθένειες και αλλεργίες μπορούν ακόμη και να αποφευχθούν. 

Είναι γνωστό τέλος, πως τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν πολύ σπανιότερα προβλήματα πέψης από τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα.

Γιατί να θηλάζω το μωρό μου;

Το μόνο που χρειάζεται το νεογέννητο είναι γάλα. Εσείς θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα θηλάσετε το παιδί σας ή αν θα του δώσετε μπουκάλι. Αναμφισβήτητα το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για το μωρό σας. Το γάλα που παρασκευάζεται από τις εταιρείες γαλάτων παρά το γεγονός ότι είναι κατάλληλο για τη διατροφή του παιδιού σας, δεν μπορεί ποτέ να είναι το ίδιο με το μητρικό.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι όλοι σχεδόν γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για το βρέφος μας εντούτοις λιγότερο από τις μισές μητέρες θηλάζουν το παιδί τους μέχρι την ηλικία έξι μηνών. Τις περισσότερες φορές οι μητέρες προφασίζονται κάποια δικαιολογία όπως, "δεν έχω αρκετό γάλα", "δεν είναι καλή η θηλή μου", "δεν χορταίνει το παιδί μόνο με το γάλα μου" κτλ. Αναμφισβήτητα το να θηλάσει ή όχι κάποιος το παιδί του είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Από την άλλη όμως είναι απαραίτητο να γνωρίζει ποία είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα της τεχνητής διατροφής και του θηλασμού.

Πλεονεκτήματα

Θηλασμός 

 1. Αντισώματα περνούν από τη μάνα στο βρέφος και το προστατεύουν από της λοιμώξεις. 

 2. Ένζυμα του γάλακτος κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. 

 3. Είναι ελεύθερο μικροβίων. 

 4. Είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία και δε χρειάζεται χρόνος για να το ετοιμάσεις 

 5. Λιγότερη πιθανότητα αλλεργίας σε σχέση με το αγελαδινό. 

 6. Ελαττώνει την συχνότητα του παιδικού καρκίνου. 

 7. Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα και να εμφανίσουν μελλοντικά στεφανιαία νόσο.

 8. Είναι δωρεάν. 

 9. Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών που θηλάζουν.

 10.Συμβάλλει στην διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας και στο κτίσιμο της ψυχικής υγείας των παιδιών. 

Τεχνητή διατροφή

1. Μπορούν να ταΐσουν το παιδί και δυο γονείς. 

2. Μπορείς να μετρήσεις ακριβώς το γάλα που παίρνει το βρέφος.

Όπως εμφανέστατα βλέπετε τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι πολλά και σημαντικά ενώ αντίθετα αυτά της τεχνητής διατροφής λίγα και ασήμαντα.

Μειονεκτήματα

Θηλασμός 

1. Παθήσεις της μητέρας όπως AIDS, ηπατίτιδα μπορεί να μεταδοθούν στο βρέφος. 

2. Φάρμακα που παίρνει η μητέρα μπορεί να περάσουν με τον θηλασμό στο βρέφος. 

Τεχνητή διατροφή

1. Μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν από το μπουκάλι, τις πιπίλες ή ακόμη και από το γάλα. 

2. Μπορεί να προκαλέσει πιο έντονους κολικούς. 

3. Χρειάζεται προετοιμασία. 

4. Το γάλα στοιχίζει.

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του θηλασμού σε σχέση με το μπιμπερό, όσο αφορά την θρεπτική αξία και την προστασία από τις αρρώστιες, ο μητρικός θηλασμός δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί η καλύτερη σχέση μεταξύ παιδιού και μητέρας. Στο μωρό προσφέρει την «ζεστασιά», την ασφάλεια, την επαφή με το σώμα της μητέρας. Μην ξεχνάτε ότι το μωρό για εννέα μήνες ζούσε μέσα στο σώμα της μητέρας και βίωνε κάθε δευτερόλεπτο τους χτύπους της καρδιάς της μητέρας, τις κινήσεις της, τις εναλλαγές των συναισθημάτων της. Το σώμα λοιπόν της μητέρας είναι το γνώριμο ασφαλές «σπίτι» για κάθε νεογέννητο, γι’ αυτό και η επαφή με αυτό είναι απαραίτητη. 

Για την μητέρα δεν υπάρχει ωραιότερη στιγμή από αυτή του θηλασμού. Το αίσθημα ότι το μωρό τρέφεται από το ίδιο το σώμα της, η ηρεμία και η ασφάλεια που αισθάνεται το μωρό στην αγκαλιά της είναι ότι καλύτερο μπορεί να αισθανθεί. Ο θηλασμός είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτη στιγμή για κάθε μητέρα.

Πώς να θηλάσω το μωρό μου

Μόλις γεννήσετε ενημερώστε το γιατρό σας και τις νοσοκόμες ότι θέλετε να θηλάσετε το μωρό σας έτσι ώστε να μην του δίνουν καθόλου γάλα από το μπουκάλι. 

Τις πρώτες μέρες μπορεί να μην έχετε αρκετό γάλα. Μην ανησυχήσετε. Να τοποθετήσετε το μωρό σας στο στήθος από τις πρώτες ώρες της ζωής του και με το θηλασμό θα έρθει σιγά-σιγά και το γάλα. Τις πρώτες 3-4 μέρες το γάλα έχει διαφορετική όψη και σύσταση και λέγεται πρωτόγαλα (πρώτο γάλα). Είναι παχύρρευστο, υποκίτρινο και αποδίδει περισσότερες θερμίδες. Άρα με λιγότερη ποσότητα μπορεί να ικανοποιηθεί το βρέφος. 

Πριν ξεκινήσετε να θηλάσετε το μωρό σας σιγουρευτείτε ότι δεν είναι βρεγμένο, φοράει τα κατάλληλα ρούχα έτσι ώστε να μην ζεσταίνεται αλλά και να μην κρυώνει. Βάλτε το στην αγκαλιά σας σε ημικαθιστή θέση έτσι ώστε να αισθάνεται άνετα. Με το ένα χέρι κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας και με το άλλο κρατάτε το στήθος σας για να μην πέφτει πάνω στη μύτη του μωρού και να εμποδίζει την αναπνοή. 

Φροντίστε να κάθεστε και εσείς άνετα και αναπαυτικά. Η επιλογή της κατάλληλης καρέκλας είναι σημαντική. Πρέπει το κάθισμα με την πλάτη να σχηματίζουν ορθή γωνία. Μην βάζετε πολύ μαλακά μαξιλάρια στην πλάτη σας, γιατί θα βουλιάζετε και θα χάνετε την αρχική σας θέση.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος;

• Αν το μωρό σας είναι πολύ πρόωρο, τότε μπορεί να μην έχει ικανοποιητικές θηλαστικές και καταποτικές κινήσεις, οπότε ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος.

• Μερικές μητέρες έχουν εισέχουσες θηλές, οπότε δεν μπορεί να πάρει το στήθος το μωρό. Τις περισσότερες όμως φορές μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό με οδηγίες που θα πάρετε από το γιατρό σας . 

• Μητέρες που παίρνουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα για τον καρκίνο, απαγορεύεται να θηλάζουν. Επίσης υπάρχουν και άλλα φάρμακα που όταν τα παίρνει η μητέρα δεν πρέπει να θηλάζει. Γι’ αυτό αν θα πρέπει να πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο όταν θηλάζετε πρέπει πρώτα να πάρετε την άδεια του γιατρού σας.

• Απαγορεύεται επίσης να θηλάζουν οι μητέρες που πάσχουν από AIDS.

Ποιο το όφελος της μητέρας από το θηλασμό.

• Ο θηλασμός αναστέλλει την ωορρηξία (οι ωοθήκες της γυναίκας δεν παράγουν ωάρια) και έτσι οι πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι πολύ μικρή.

• Τις βραδινές ώρες είναι πολύ πιο εύκολο να θηλάσει το μωρό παρά να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι να ετοιμάσει το μπιμπερό για το μωρό.

• Η λεχώνα αποβάλλει το βάρος που έβαλε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω μιας ορμόνης, της ωκυτοκίνης, που παράγεται για να βοηθήσει την μήτρα να αποκτήσει το αρχικό της μέγεθος.

• Ο θηλασμός δεν επηρεάζει το μέγεθος του στήθους και προστατεύει από τον καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών.

Έχω αρκετό γάλα γιατρέ μου;

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούμε από τις μητέρες. Αν το μωρό σας κοιμάται ήσυχο μετά τον θηλασμό και δεν ξυπνά γρήγορα τότε να είστε βέβαιοι ότι θήλασε ικανοποιητικά. Αν όμως κλαίει και γκρινιάζει μετά τον θηλασμό τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Ο καλύτερος τρόπος να σιγουρευτεί κανείς ότι τρώει ικανοποιητικά είναι η παρακολούθησης της αύξησης του βάρους. Αν το μωρό κερδίζει ικανοποιητικό βάρος τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Να θυμάστε όμως τα ακόλουθα:

• Όσο περισσότερο θηλάζετε το μωρό τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

• Το άγχος και η στεναχώρια μειώνουν την ποσότητα του γάλακτος.

• Να τρέφεστε κανονικά. Έχετε πολύ χρόνο για να αρχίσετε την ........ δίαιτα.

• Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν την ποσότητα του γάλακτος.

 

Μητρικός Θηλασμός: Μύθοι και αλήθειες

Θα προσπαθήσω να ξεχωρίσω τους μύθους από τις αλήθειες όσον αφορά το θηλασμό. Πιστεύω ότι οι διάφορες προκαταλήψεις εμποδίζουν πολλές νέες μητέρες  να θηλάσουν τα βρέφη τους.

Με τον θηλασμό θα χαλαρώσει το στήθος μου. Μύθος! 

Η εγκυμοσύνη με τις ορμονικές μεταβολές προκαλεί αλλαγές στο στήθος κάθε γυναίκας. Ο ρόλος του θηλασμού σε αυτές τις αλλαγές είναι αμελητέος αλλά αυτά που σίγουρα επηρεάζουν είναι η κληρονομικότητα και οι απότομες μεταβολές βάρους. 

Με το θηλασμό θα πρέπει να τρώω περισσότερο και δεν θα χάσω βάρος. Μύθος! 

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση πολλών υγρών συνίσταται κατά το θηλασμό. Μια γυναίκα που θηλάζει καταναλώνει 500 περισσότερες θερμίδες ημερησίως και έτσι είναι πιο εύκολο να ξαναβρεί τη φόρμα της.

Ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό και κάθε μητέρα πρέπει να ξέρει πως να θηλάσει το παιδί της. Αλήθεια και μύθος! 

Σίγουρα ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό αλλά και η νέα μητέρα και το βρέφος πρέπει να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα για το θηλασμό. Είναι καλό οι νέες μητέρες να μιλήσουν με κάποιο ειδικό πριν από τον τοκετό και ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει κάποιος να βοηθήσει την μητέρα με τους πρώτους θηλασμούς. Για να μπορέσει η μητέρα να θηλάσει με επιτυχία χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Σταμάτησα να θηλάζω γιατί δεν είχα αρκετό γάλα. Συνήθως μύθος, πολύ σπάνια αλήθεια! 

Το στήθος κάθε γυναίκας είναι φτιαγμένο για να παράγει αρκετό γάλα για το ή τα βρέφη της. Η παραγωγή γάλακτος ακολουθεί τον κανόνα προσφοράς και ζήτησης. Όσο πιο πολύ γάλα χρειάζεται το βρέφος τόσο πιο πολύ γάλα είναι σε θέση να παράξει το στήθος. Για να γίνει αυτό, το βρέφος πρέπει να θηλάζει κάθε φορά που πεινάει και για όσο χρόνο θέλει και έτσι θα ρυθμίζεται καλύτερα η παραγωγή γάλακτος. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να μάθουμε αν ένα μωρό παίρνει αρκετό γάλα.

Πρέπει να δώσουμε στο μωρό συμπλήρωμα ή γλυκόζη όταν γεννηθεί μέχρι να έρθει το γάλα της μητέρας. Ο πιο διαδεδομένος μύθος που εμποδίζει τον επιτυχημένο θηλασμό! 

Με όποιο τρόπο και αν έχει γεννηθεί το μωρό η μητέρα μπορεί σχεδόν αμέσως να θηλάσει το βρέφος εφόσον είναι υγιές. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ένα υγιές νεογέννητο δεν χρειάζεται περισσότερο γάλα από όσο παράγει η μητέρα. Το πρωτόγαλα που παίρνει το μωρό στους πρώτους θηλασμούς δεν είναι μεγάλο σε ποσότητα (4-14 ml , μία κουταλιά της σούπας) αλλά είναι αρκετό για το μωρό και πλούσιο σε προστατευτικά αντισώματα. Ο πρώτος θηλασμός συνίσταται να γίνεται όσο το δυνατό πιο νωρίς και τουλάχιστον μέσα στις πρώτες δύο ώρες μετά τον τοκετό. Το μωρό αυτές τις πρώτες ώρες είναι πιο πρόθυμο να θηλάσει πριν κοιμηθεί και έχει αποδειχτεί ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας του θηλασμού. Αν το μωρό πάρει συμπλήρωμα στην αρχή, μετά έχει χορτάσει, δεν παίρνει σωστά το στήθος και έχει χαθεί η χρυσή ευκαιρία να αρχίσει με επιτυχία ο θηλασμός.

Ο θηλασμός πονάει. Μύθος! 

Αν μια καινούργια μητέρα πονάει όταν θηλάζει τότε το βρέφος δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σταματήσει στιγμιαία ο θηλασμός και το βρέφος να τοποθετηθεί σωστά στο στήθος.

Δεν μπορώ να θηλάσω γιατί έχω επίπεδες ή εισέχουσες θηλές. Μύθος! 

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους τους ή το σχήμα των θηλών. Αν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές ίσως είναι λίγο πιο δύσκολος ο θηλασμός στην αρχή αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό.

Πρέπει να σταματήσω να θηλάζω λόγω ραγάδων στις θηλές ή λόγω μαστίτιδας. Μύθος! 

Με τον όρο ραγάδες περιγράφονται πληγές που ίσως προκληθούν στις θηλές όταν το μωρό δεν ‘παίρνει’ σωστά το στήθος. Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη ή από αποκλεισμένο γαλακτοφόρο πόρο. Κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν πρέπει να σας σταματήσουν από το να θηλάζετε. Φυσικά η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και ο σωστός θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες αυτών των επιπλοκών. 

Τα μοντέρνα παιδικά γάλατα είναι τόσο καλά όσο και το μητρικό. Μύθος! 

Όσο και αν μοιάζουν αυτά τα γάλατα με το μητρικό γάλα δεν έχουν τα αντισώματα και άλλα ευεργετικά συστατικά του. Ακόμη το μητρικό γάλα είναι πάντα έτοιμο για κατανάλωση, αποστειρωμένο και στη σωστή θερμοκρασία όπου και αν βρίσκεστε.

Αυτές είναι σε συντομία οι αλήθειες πίσω από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τον μητρικό θηλασμό. Γενικότερα η κοινωνία μας πιστεύει τόσο πολύ σε αυτούς τους μύθους που μερικές φορές μπορούν να εμποδίσουν τον θηλασμό. Για αυτό είναι σημαντικό κάθε νέα μητέρα πριν και μετά από τον τοκετό να συζητά με την μαια και τον παιδίατρο της,  να ζητά και να εξασφαλίζει βοήθεια για  τους πρώτους θηλασμούς που είναι σημαντικοί για την συνέχιση του και τους επόμενους μήνες. ‘Έτσι ελπίζουμε να αυξηθούν τα βρέφη που θηλάζουν, για να θωρακίσουμε  τις νέες γενιές  με τα πολυτιμότερα των αγαθών, την ΥΓΕΙΆ και ΑΓΆΠΗ.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία και να είστε σίγουροι ότι θηλάζοντας το μωρό σας του κάνατε το πολυτιμότερο δώρο που είχατε!