Που οφειλονται οι κοκκινιλες και τα σπυρακια του μωρου;

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Γεια σας,

Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υπηρεσίες σας, μας είναι απαραίτητες στο μεγάλωμα των παιδιών μας!

Ο γιος μου είναι 3 1/3 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Ημερών από όταν ήταν η παιδίατρος παρατήρησε βλέννα στα κακά και μου είπε να αποφεύγω τα γαλακτοκομικά προϊόντα για το ενδεχόμενο αλλεργίας. Έτσι και έκανα. Ταυτόχρονα παρουσίασε και ρινίτιδα όπου τον ταλαιπώρησε πολύ και τελικά το αντιμετωπίσαμε μόνο με βουτιές στην θάλασσα στις αρχές Αυγούστου. Τα κακά είχαν φτιάξει από πολύ καιρό και εγώ τολμηρή, έβαζα λίγο γάλα στον καφέ μου.

Πριν από μία βδομάδα παρουσίασε σε όλο το πρόσωπο και στον λαιμό έντονες διάχυτες κοκκινίλες, οι οποίες υποχώρησαν με πλύσεις με δροσερό νερό. Από τότε έχει πολλά μικρά σπυράκια σε όλο του το πρόσωπο κόκκινα που από τότε φουντώνουν και ξεφουντώνουν μετά από πλύσεις στο πρόσωπο. Όταν φουντώνουν πολύ παρατηρείται το αρχικό κοκκίνισμα (σαν πρήξιμο). Επίσης συμβαίνει και μέσα στην νύχτα την ώρα που κοιμάται και όποτε ακουμπάει κάπου το πρόσωπο του. Στο διάστημα αυτής της εβδομάδας μία φορά μόνο παρουσίασε βλέννα στα κακά του μετά από πολύ καιρό.

Τί να κάνω; Έχω κόψει τελείως τα γαλακτοκομικά. Μπορώ να χρησιμοποιώ κατσικίσιο γάλα; Μήπως τον ενοχλεί η θάλασσα; ο ήλιος; Πηγαίνουμε αργά το απόγευμα και μόλις κάνει την βουτίτσα του φεύγουμε αφού πρώτα τον ξεβγάλω με καθαρό νεράκι μέχρι το σπίτι. Συσχετίζεται η ρινίτιδα με την αλλεργία; Πότε θα φύγει και πόσο θα κρατήσει το πρήξιμο; Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα θα υποχωρήσει ποτέ; αν ναι πότε; Υπάρχει περίπτωση να είναι δυσανεξία; Θα εμποδιστεί η ανάπτυξή του;

Υ.Γ .: Έχει βγάλει την ίδια περίοδο και έκζεμα στο τριχωτό της κεφαλής.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας Λίζα Θ., Αρτέμιδα 

.

 

 

30/03/2012

Αγαπητή Λίζα, καλημέρα!

Θα ξεκινήσω την συμβουλευτική μου λέγοντας σου ότι αν το μωρό σου έχει τελικά αλλεργία στο αγελαδινό γάλα -και αυτό αποτελεί ένα είδος ασθένειας- του έδωσες και του δίνεις το πιο κατάλληλο φάρμακο, το ΓΑΛΑ ΣΟΥ!

Συνήθως η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα πρωτοεμφανίζεται μεταξύ του 1ου και 4ου μήνα ζωής με παρουσία βλεννών με πρόσμειξη κόκκινου αίματος στα κακά του μωρού (αλλεργική πρωκτοκολίτιδα) και ο αποκλεισμός της ενοχοποιούμενης τροφής από το διαιτολόγιο της θηλάζουσας μητέρας βελτιώνει τα συμπτώματα μέσα σε 72-96 ώρες ενώ υποτροπιάζει άμεσα με την επαναχορήγηση της ενοχοποιούμενης τροφής.

Μια πρώτη διαγνωστική και ταυτόχρονα θεραπευτική προσέγγιση που κάνουμε, για να αποφύγουμε να υποβάλλουμε το μωρό που θηλάζει σε επώδυνες εξετάσεις, είναι να διακόπτουμε αρχικά το αγελαδινό γάλα και όλα τα παράγωγα του από την διατροφή της μαμάς του. Από εκεί και πέρα εάν το πρόβλημα επιμένει ή προστεθούν και άλλα συμπτώματα, όπως εξανθήματα σαν αυτά που περιγράφετε, αυτό πιθανόν να σημαίνει:

1) ΚΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΙΤΑΣ = η αποχή από το αγελαδινό γάλα που κάνετε δεν είναι πολύ αυστηρή και μέσα από κάποιες τροφές που μπορεί να έχουν ακόμη και ίχνη γάλατος, εκθέτετε το μωρό στα αλλεργιογόνα που το ενοχλούν

2) ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΤΡΟΦΗ = ότι πιθανόν να το ενοχλούν κάποιες άλλες τροφές που καταναλώνετε όπως, γαλακτοκομικά μη αγελαδινής προέλευσης, ξηροί καρποί (κυρίως το φυστίκι), αυγό, ψάρι, μέλι κ.ο.κ.

Η προσωπική μου γνώμη είναι σε συνεννόηση με τον/την παιδίατρο σας να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό (παιδοδερματολόγο-παιδοαλλεργιολόγο) για την εκτίμηση του εξανθήματος και την τοποθέτηση του προβλήματος σας σε μια σωστή βάση, μετά την λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, μιας καλής κλινικής εξέτασης του μωρού και πιθανόν την αναγκαιότητα διενέργειας διαγνωστικού εργαστηριακού ελέγχου που θα συναποφασίσετε με τον γιατρό σας.

Σίγουρα όμως το μωρό σας έχει μια άριστη ανάπτυξη και αν το πρόβλημα του τελικά είναι η αλλεργία στο γάλα ή σε κάποια άλλη τροφή, αυτό δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη του και η πρόταση για αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες -με αποκλεισμό των ενοχοποιούμενων για την αλλεργία τροφών- παραμένει σταθερή και ακλόνητη από όλους τους επιστημονικούς φορείς, ενώ η ευαισθησία αυτή -αν τελικά υπάρχει- συνήθως υποχωρεί μετά τον πρώτο χρόνο ζωής.

Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειαστείτε!

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com